Soovitus- matkale õiged jalatsid

JCI Survival Camp jagab väärt matkavarustuse nõuandeid juba ennem minekut. Kord nädalas räägime millised jalatsid valida, magamiskottidest ning magamisalustest. Need on kolm olulid detaili, mis teevad Teie matka mõnusaks. Nõuandeid ja soovitusi käisime küsimas Matkaspordist Anneli Mere käest.

Looduses liikuja jalatsid.

Looduses liikumine oma erinevate võimalustega on läbi aegade inimkonda köitnud tegevus. Kes püüab kala, käib jahil, rändab lihtsalt seljakoti ja telgiga ilmas ringi, et avastada enda jaoks uusi kohti, ronib mägedes või sõidab mõne veesõidukiga vee peal ringi.

Igatahes, ole sa kala- või jahimees, jalgsi rändaja või vee peal seikleja, mägedes turnija või jalgrattur – matkaja peab end hästi tundma iga ilmaga. Iga rännaku aitavad nauditavamaks muuta mõnusad ja ilmastikukindlad matkajalanõud ja riided.

Matkajalanõude esmased tingimused – suhteliselt jäik ja mittelibisev tald, sääre piisav kõrgus, et kaitsta jala pahkluud ebatasasel pinnal väljaväänamise eest , vettpidavus kuid samal ajal hingatavus.

1. Jäik tald – tald, mis paendub koos jalalabaga, kuid ei lase maa konarustel ja kividel teha jalatalda valusaks. Selline kombinatsioon saavutatakse, kui saapatalla ja sisetalla vahele on paigutatud spetsiaalne plastikust vahetald.

Kergematele matkajalnõudele annab selline plastikust talla tugiskelett jooksukinga paindlikkuse, vabaajajalatsi kaalu ja matkarajale vajaliku stabiilsuse. Libisemise vastu aitab Vibram materjalist tald. Vibram Transition tald haakub tugevalt maapinnaga ja radiaalprofiil hõlbustab pika sammuga kiiret liikumist.

Hea kontakti maaga annab ka õige tallamuster – parim muster imiteerib looma käpajälge. Vaadake kui julgelt ja kiiresti liiguva loomad nii lumes kui poris.

2. Sääre kõrgus – jaotub neljaks:
Matkasandaalid – Säärt küll pole, kuid kindlasti kinnise ninaosaga, et varbad viga ei saaks. Pisut jäigema tallaga ning kindlasti korraliku kannarihmaga jalatsid, mida saab hõlpsasti pärast sooretke ka pesumasinas hooldada. Toetavad jalga hästi.Sellised on näiteks firma KEEN sandaalid.
Matkatoss ehk madalad matkajalanõud suviseks kasutamiseks (jalgratturid, jalgsimatkajad).
Matkasaapad – kannaosas kuni 20 cm kõrgused saapad. Sobivad just rasketesse looduslikesse maastikkudesse raske seljakoti kandjale.
Kõrgema säärega matkasaapad – kannaosas 27 cm kõrgused saapad. Metsas risus-räsus liikujatele, militaristidele, inimestele, kes liiguvad palju soodes-rabades.
Erineva säärekõrgusega jalatseid on meie valikus firmadelt KEEN, LaSportiva, Garmont.

3. Vettpidavus ja hingatavus – selle tagab saabastes voodrina kasutatav Gore-Tex materjal. Kuid Gore-Tex peab siis olema saapa sisemuses nagu sokk – ülevast servast teise servani ühes tükis. Jalakuju andmiseks tehtud õmblused teibitud.Tavaliselt kannavad sellised saapad märgistust metallplaadikese või tekstiilsildi näol, millele on kirjutatud Gore-Tex. Kuid ka siis soovitan enne ostmist vaadata, kas saabaste sisevooder on ikka tervenisti ühest materjalist. Enne kontrollimist eemaldage saapast lahtine sisetald.

Saapad on vajalikud just tundmatul maastikul liikudes – sügavas liivas, raielangil või mahakukkunud puude vahel seigeldes või hoopis soos-rabas sumbates on jalgade väänamise vastu vaja eriti head tuge. Ja korralikud matkasaapad seda just pakuvad.

Parima hingavuse tagab teie jalas olev tehniline sokipaar. MATKaSPORT OÜ pakub selleks Lorpen sokke. Neid on nii külma kui ka kuuma ilma tarvis toodetud. Lorpeni valikust leiad sokke nii suusasaabastele, kummikutele kui ka matkasaabastele ning matkasandaalidele.

Kui liigute märjas soos, siis selleks, et liigne vesi ei tuleks üle saapasääre saapasse, kasutage säärekaitseid ehk bahhille. Ka neid on saadaval meie kauplustes erinevates suurustes, värvivalikus kui ka tehnilisuse astmes.

Nõuandeid jagas MATKaSPORT OÜ teenindusjuht Anneli Mere. Juba tudengiea matkad viisid Anneli Koola poolsaarele Hibiinidesse, Karpaatidesse, Kaukasusse ja Baikali äärde Siberisse. Viimastel aastatel koos perega rännates on palju käidud Euroopas.

Posted on juuli 13, 2011, in Matkavarustusest. Bookmark the permalink. Lisa kommentaar.

Kommenteerimine on suletud.